Poblacions de conill a Puigventós

Poblacions de conill a Puigventós

12 abril 2017

El conill de bosc (Oryctolagus cuniculus) és una espècie clau en la xarxa tròfica dels ecosistemes de la muntanya mediterrània per tractar-se de la presa més habitual de diversos carnívors i rapinyaires. Així, quan les poblacions de conill disminueixen, nombrosos depredadors que en depenen se’n ressenten de manera immediata. Densitats baixes de conill limiten la disponibilitat d’aliment i per tant la viabilitat de les poblacions de depredadors.

A l’àrea de Puigventós, dins l’àmbit del LIFE Montserrat, les poblacions de conill tenen una importància decisiva per al manteniment de l’única parella d’àguila cuabarrada (Aquila fasciata) que queda a la zona i per a la recuperació del duc (Bubo bubo), una altra espècie emblemàtica actualment en regressió. Per això, des del projecte es realitza un seguiment de les poblacions de conill en tot aquest sector i de la seva resposta a les accions que el propi projecte hi està duent a terme.

Les principals accions de conservació realitzades a Puigventós són cremes prescrites per controlar l’avanç del matollar i recuperar espais oberts amb domini de la vegetació herbàcia. Tenint en compte que la fragmentació dels hàbitats i l’increment de la massa forestal com a conseqüència de l’abandonament rural són dos dels principals factors responsables del declivi de les poblacions de conill, caldria esperar que les cremes de Puigventós milloressin l’hàbitat d’aquesta espècie i per tant les poblacions se’n veiessin afavorides.

I atenent-nos a la tendència que mostren els primers resultats del seguiment d’aquestes poblacions, sembla que la hipòtesi es confirma. El nombre de conills augmenta significativament a les parcel·les cremades, mentre que a les parcel·les control es manté estable.

Caldrà seguir amb atenció l’evolució dels seguiments per confirmar que aquesta tendència es consolida, però un any després d’iniciar-se les cremes controlades a Puigventós ja s'observen indicis tangibles en favor de la biodiversitat.

Qué en penses?

    Si us plau corregeix els errors i prova de nou.

    Gràcies, hem rebut el teu comentari!