L’increment de la resiliència i l’estabilitat del bosc davant de grans incendis forestals a través d’un conjunt de mesures de gestió dels ecosistemes:
Promoció de la resiliència i l’estabilitat dels boscos (estructuració, regeneració, espècies forestals amenaçades, boscos protegits, mosaic paisatgístic). L’hàbitat predominant són les pinedes mediterrànies. (Accions C2, C3)
Reducció del volum de biomassa en àrees estratègiques a través de la pastura: disminució del 80% de la càrrega de foc en prop de 4.000 ha.
Minimització del risc d’incendis forestals i manteniment d’un paisatge de mosaic.
Reducció dels costos de l’extinció d’incendis.
Reducció de la recurrència de grans incendis des d’un període de 70-100 anys a 250-500 anys.
Increment del coneixement i la implicació de les parts interessades. Més de 80 convenis de custòdia del territori i 220 permisos de pastura signats i 10 ramaders associats. (Accions A1, A2)
Foment entre els propietaris forestals de la protecció i millora de la biodiversitat forestal. (Acció A1)
Sostenibilitat econòmica a llarg termini dels espais de la Xarxa Natura 2000.
La contribució a la conservació i millora de la biodiversitat a la zona de Montserrat
Recuperació d’hàbitats oberts de prats mediterranis secs (hàbitat 6220*) i de jonqueres i herbassars humits (hàbitat 6420) entre d’altres. (Accions C2, C3)
Recuperació i/o manteniment de 246 ha d’hàbitats agrícoles abandonats (126 ha de plantacions d’oliveres i 120 ha de camps de cultiu abandonats, que podrien pasturar-se de manera immediata). (Acció C3)
Increment del nivell de supervivència i èxit reproductiu de l’àguila cuabarrada (Aquila fasciata). (Accions C1, C3)
Increment del nombre d’altres espècies d’interès per a la conservació com ara l’aufrany (Neophron percnopterus), el còlit negre (Oenanthe leucura), diverses espècies de ratpenats, i espècies presa com la perdiu roja (Alectoris rufa) o el conill (Oryctolagus cuniculus). (Accions C1, C3)
La creació d’un mosaic de matollars, prats naturals i boscos que milloraran la connectivitat entre espais Natura 2000
Conservació i millora de la qualitat del paisatge.
Preservació i millora de la funcionalitat dels ecosistemes com a connectors (disminució de la fragmentació, millora de la permeabilitat i la migració).
Increment de la superfície i millora de l’estat dels ecosistemes de mosaic.
15 Setembre 2020
Teniu a la vostra disposició nous documents de caràcter tècnic i divulgatiu amb informació rellevant del projecte: Prescribed Burns Report. Document tècnic (en anglès) amb tota la informació sobre les cremes prescrites i la seva utilització com a instrument de gestió en el marc del LIFE Montserrat. Manual de gestión silvopastoral. Document (en castellà) guia […]
29 Juliol 2019
El passat 30 de juny va finalitzar formalment el LIFE Montserrat. En els 5 anys de durada del projecte s’han restaurat 1200 hectàrees de bosc, s’han recuperat 150 hectàrees d’espais oberts i s’han posat en marxa ramats de vaques, cabres i rucs per pasturar vora 1400 hectàrees, mantenint així una baixa càrrega de combustible, important […]
19 Juliol 2019
L’Informe Layman és un document que es publica al finalitzar els projectes LIFE per donar-ne a conèixer els resultats i les conclusions. Us animem a consultar l’Informe Layman del LIFE Montserrat, que trobareu a la secció de Recursos d’aquest mateix web o bé en aquest enllaç.