Participen i col.laboren en aquest projecte
La Diputació de Barcelona és una institució de govern local que impulsa el progrés i el benestar dels ciutadans del seu àmbit territorial: la província de Barcelona, 311 municipis en xarxa. És una institució governada per alcaldes, alcaldesses, regidors i regidores dels ajuntaments barcelonins escollits de manera indirecta.
La Diputació de Barcelona fonamentalment dóna suport tècnic, econòmic i tecnològic als ajuntaments perquè puguin prestar serveis locals de qualitat de manera més homogènia a tot el territori. Coordina serveis municipals i organitza serveis públics de caràcter supramunicipal. Les diputacions, com a òrgans de l'Administració local juntament amb els ajuntaments, són les administracions més properes i més coneixedores de les realitats territorials i de les necessitats de la gent.
D’entre les estratègies clau de la Diputació de Barcelona es troba la protecció mediambiental i la gestió sostenible del territori. La Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona és una xarxa de 12 reserves naturals que tenen un gran valor paisatgístic, ecològic i cultural. Garanteixen l’equilibri mediambiental i de gestió del territori a 100 municipis, cobrint una àrea de 102.587 hectàrees, i representa el 22% de l’àrea metropolitana on viu el 70% de la població de Catalunya.
La Diputació de Barcelona ha desenvolupat el Programa de Desenvolupament Forestal, que té com a objectiu donar suport als municipis i grans associacions de propietaris forestals per a la restauració d’àrees cremades i a la gestió racional dels boscos per a reduir la seva combustibilitat i dotar-los d’una estructura adequada.
El programa es desenvolupa a través dels Plans de Restauració i Millora Forestal, planificats conjuntament pels ajuntaments, els propietaris forestals i la Diputació. Actualment hi ha 17 Plans de Restauració Forestal gestionats per 17 Associacions de Propietaris Forestals. Una d’elles és l’Associació de Propietaris Entorns de Montserrat (APFEM), un altre dels socis del projecte.
URL: http://www.diba.cat/
El Patronat de la Muntanya de Montserrat és una entitat autònoma de caràcter administratiu de la Generalitat, creada el 1950, i adscrita al Departament de la Presidència. Gaudeix de personalitat jurídica i té patrimoni propi per al compliment de les seves finalitats: la gestió del Parc Natural.
El Patronat està format per les següents institucions:
Els motius de la seva instauració es basen en la importància religiosa i cultural del Monestir i del Santuari i en la bellesa i la singularitat de la muntanya, que han convertit aquest indret en un centre turístic internacional. A més, les actuacions dels poders públics que exigeixen les circumstàncies esmentades no poden ser exercides per les entitats locals que es reparteixen el territori de la muntanya.
Les competències del Patronat de la Muntanya de Montserrat són les següents:
La Generalitat de Catalunya és el sistema institucional en què s’organitza l’autogovern de Catalunya. Consisteix en el Parlament, la Presidència de la Generalitat, el Govern, el Consell de Garanties Estatutàries, el Síndic de Greuges, la Sindicatura de Comptes i el Consell Audiovisual de Catalunya.
Els municipis, regions i d’altres organitzacions locals determinades per llei també constitueixen el sistema institucional de la Generalitat, a través dels quals s’organitza territorialment, sense perjudici de la seva autonomia.
El poder de la Generalitat ve del poble de Catalunya i s’exerceix d’acord amb el text de l’Estatut i la Constitució. La Generalitat s’estructura en diferents Conselleries. La Conselleria més implicada al projecte LIFE Montserrat és la Conselleria d’Interior, que es divideix en diferents àrees, en una de les quals es troba el Cos de Bombers.
El Cos de Bombers té entre les seves competències l’extinció d’incendis forestals i es va dotar l’any 1999 d’una unitat especialitzada GRAF (Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals) amb l’objectiu de donar resposta als grans incendis forestals. El GRAF es composa de bombers especialistes i tècnics forestals amb formació específica en anàlisi i comportament d’incendis forestals.
Entre les seves funcions principals està el seguiment dinàmic del risc i la determinació d’escenaris i recomanacions operatives per les cobertures de risc, i en cas d’incendi, proposar l’estratègia operativa i dirigir les maniobres d’extinció basades en l’ús del foc tècnic.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DAAM) contempla diversos actors del sector primari vinculats a la gestió del territori.
Els pagesos, els ramaders, els silvicultors juntament amb les empreses de la indústria agroalimentària i forestals constitueixen un sector estratègic per al futur del país i per la conservació del paisatge i biodiversitat del mateix, contribuint de manera directa al manteniment i millora del medi natural en què desenvolupa la seva activitat.
La prevenció dels grans incendis forestals no es pot basar en actuacions independents de la gent que hi treballa, sinó que ha de ser una gestió conjunta que ha de buscar el màxim de sinergies amb el territori per crear un paisatge menys vulnerable als grans incendis forestals, amb actuacions funcionals a llarg termini mitjançant la viabilitat del manteniment de l’activitat.
El DAAM té entre les seves competències:
L’objectiu principal de l’Associació de Propietaris Entorns de Montserrat (APFEM), és la restauració i millora de la superfície forestal de les finques associades prioritzant les zones afectades pels grans incendis forestals.
L’APFEM comprèn el territori de 14 municipis de l’àrea de la Muntanya de Montserrat: el Bruc, Castellbell i el Vilar, Castellgalí, Collbató, Esparreguera, Marganell, Monistrol de Montserrat, Olesa de Montserrat, Rellinars, Sant Salvador de Guardiola, Sant Vicenç de Castellet, Ullastrell, Vacarisses i Viladecavalls.
L’ APFEM neix el 2004 a l’empara del Programa de Restauració i Millora Forestal de la Diputació de Barcelona per donar resposta als ajuntaments que demanaven un programa de recuperació dels terrenys forestals afectats pels grans incendis forestals de 1986 i 1994. Es tracta de boscos sense rendiment a 25 anys vista on els propietaris no poden assolir les despeses de la gestió forestal. L’objectiu del programa de la Diputació de Barcelona és impulsar una planificació i gestió associada, que ajudi a superar el desànim dels propietaris, la manca de gestió i, en molts casos, l’abandonament del bosc.
L’Associació va signar un conveni de col·laboració amb la Diputació de Barcelona i els 14 municipis de l’àmbit de l’associació. Aquest conveni es concreta en la redacció conjunta i execució del Pla Marc de Restauració i Millora Forestal de l’Associació.
El Pla Marc és el document marc que defineix, de forma general, les activitats i projectes que desenvoluparà l’Associació, a través de programes anuals. La seva durada és de 20 anys.
El finançament per dur a terme les activitats i projectes del Pla Marc prové principalment de la Diputació de Barcelona i es complementa amb aportacions dels Ajuntaments, de l’APFEM i d’altres institucions.
Dades generals:
*Les inversions realitzades al 2014 s’han fet en el marc del projecte LIFE MONTSERRAT
URL: http://www.diba.cat/web/incendis/pladf/entorns_montserrat
La Fundació Catalunya-La Pedera és una entitat sense ànim de lucre. Un dels seus principals objectius és la conservació del patrimoni natural i el paisatge i la sensibilització de la població envers la necessitat de protegir el medi ambient.
En aquest sentit, la Fundació té tres línies d’actuació:
La Fundació ajuda actualment a protegir el 4,5% del territori català i ja té 24 espais en propietat. En aquest sentit, la Fundació participa en la gestió sostenible de 144.096 hectàrees, formades per propietats de la Fundació (adquirides amb propòsits conservacionistes) i altres propietats públiques i/o privades en les que la Fundació té acords de custòdia amb els seus propietaris.