16 Agost 2016
El juliol de 2015 un incendi forestal va calcinar prop de 1.300 ha entre les comarques de l’Anoia i el Bages, afectant directament part de l’àmbit del projecte LIFE Montserrat. Des d’aleshores, investigadors del CREAF estudien el seguiment de la regeneració vegetal de l’àrea cremada.
Durant l’incendi, els treballs forestals que s’havien realitzat a la zona van ser importants per poder frenar el foc i evitar que s’estengués cap al Parc Natural de la Muntanya de Montserrat. Ara, un any més tard, es constata que aquests mateixos treballs forestals estan afavorint la regeneració vegetal. Així ho recullen els primers resultats del seguiment del CREAF. Josep Maria Espelta, investigador del CREAF i responsable de l'estudi, ho explica en aquests termes: “Hem observat que la gestió forestal és clau. A les parts on s’havia tret més densitat de pins, els efectes de l’incendi han estat gairebé un 50% menys severs. Això ha afavorit una major rebrotada d’espècies arbustives i arbòries i facilitarà la recuperació de l’àrea cremada”.
De la desgràcia que va suposar l’incendi, sobretot per a les persones que el van patir directament, és bo aprendre’n i extreure’n la informació que ens pot ser d’utilitat. En aquest cas, per millorar la gestió del territori de cara a futurs incendis que, segur, haurem d’afrontar.
Gràcies, hem rebut el teu comentari!