Seguiment de les poblacions de papallones

Seguiment de les poblacions de papallones

28 Agost 2018

El LIFE Montserrat treballa en un ampli ventall d’indicadors de seguiment de biodiversitat. Un d’aquests indicadors és el CBMS (de l’anglès Catalan Butterfly Monitoring Scheme) basat en la presència d’espècies de papallones.

El CBMS serveix per obtenir dades sobre les poblacions de papallones al llarg del temps a partir de la repetició setmanal de censos en uns transsectes fixos. Aquest seguiment permet relacionar els canvis d’abundància de les espècies detectades amb diferents factors ambientals i conèixer quines són les seves fluctuacions poblacionals a l’àrea estudiada.

Les papallones esdevenen un bon indicador biològic per diverses raons:

  • Mostren una gran sensibilitat respecte la composició i estructura de la vegetació
  • Reaccionen ràpidament als canvis en les condicions del medi
  • Tenen un paper fonamental dins de l'ecosistema com a consumidors primaris (herbívors) i com a font d'aliment per a molts consumidors secundaris (depredadors). Per tant, tot allò que les afecta ho fa també a molts altres organismes
  • Són relativament fàcils de veure i identificar

El seguiment de papallones en el marc del LIFE Montserrat es realitza en dues zones: Puigventós (entre Olesa de Montserrat i Vacarisses) i Serra dels Gatells (entre Esparreguera i Collbató). En tots dos sectors s’han delimitat transsectes que comprenen els diferents hàbitats representatius (prats, matollars, bosc, roques i tarteres, etc.). Cada transsecte es mostreja setmanalment entre els mesos de març i setembre, fent comptatge i identificació de les papallones a través de censos visuals.

Les dades recollides fins ara constaten que les majors abundàncies es localitzen als prats, especialment allà on s’hi fa pastura efectiva, confirmant així la importància dels espais oberts en el manteniment de la biodiversitat d’aquest tipus d’ambients mediterranis.

Qué en penses?

    Si us plau corregeix els errors i prova de nou.

    Gràcies, hem rebut el teu comentari!