Cremes controlades a Puigventós

Cremes controlades a Puigventós

21 Desembre 2015

El foc, en un entorn forestal, no sempre ha de tenir connotacions negatives. Pot ser també una eina eficaç per prevenir incendis i facilitar-ne l’extinció. Les cremes controlades permeten reduir la càrrega de combustible, protegint l’espai forestal i de retruc els entorns agrícoles i urbans propers, dels incendis forestals incontrolats. Són, a més, una bona eina de recuperació d’espais oberts i poden suposar un benefici en termes de biodiversitat, afavorint hàbitats i espècies d’elevat interès per a la conservació.

Per tot això, el projecte LIFE Montserrat incorpora les cremes controlades dins la seva planificació (Acció C.1.2) i preveu l’execució de cremes en àrees estratègiques per a la prevenció i extinció d’incendis.

Una d’aquestes àrees estratègiques, delimitades pels Bombers de la Generalitat, inclou la zona de Puigventós, a cavall entre els termes municipals de Vacarisses i Olesa de Montserrat. En aquest àmbit, el passat divendres 4 de desembre es va dur a terme una acció de crema controlada d’una àrea dominada pel matollar. L’acció havia d’abastar poc més de 9 hectàrees, però un nivell d’humitat més alt del previst en la vegetació, a causa de la boira persistent en les hores anteriors a l’actuació, va obligar a reduir significativament la superfície de crema. La part que va quedar pendent es completarà en una segona jornada, encara per programar.

El conjunt de l’actuació ha de permetre obrir espais en el matollar, eliminar la part aèria dels matolls i facilitar la implantació de vegetació herbàcia. Aquest tipus de crema es realitza amb foc de baixa intensitat de manera que, a diferència del que passa durant un incendi, els efectes sobre el mantell orgànic del sòl són mínims i no es generen problemes significatius de pèrdua, degradació o erosió del sòl.
La posterior entrada de ramats, també prevista pel projecte, permetrà mantenir els espais oberts i una baixa càrrega de combustible, evitant la ràpida recuperació del matollar que s’esdevindria si, un cop feta la crema, no s’hi fes cap més intervenció. El resultat, ampliable a través d’altres cremes previstes en aquesta mateixa zona, serà un paisatge menys vulnerable en el qual els bombers es podran recolzar per aturar futurs incendis. Una oportunitat per evitar episodis devastadors com els que es van viure al 1986 i al 1994.

Qué en penses?

    Si us plau corregeix els errors i prova de nou.

    Gràcies, hem rebut el teu comentari!